Sunday, October 20, 2013

Tragedi Syria: Wanita Hamil Jadi Target Bergerak Penembak Curi
Kejam, Zalim atau tak berhati perut! Mungkin itu layak dilabelkan kepada si penjenayah perang. Ketika perang Bosnia dahulu, Janin di dalam kandungan ibu malang dijadikan taruhan berjudi. Meneka jantina samada lelaki atau perempuan. Dengan rasa tak bersalah, perut ibu malang itu dibelah hidup-hidup dan akhirnya dua nyawa melayang.

Kini di bawah Rejim Bashar, menjadikan wanita hamil pula sebagai ‘target bergerak’ latihan sniper atau penembak curi. Mungkinkah cara itu dapat mencapai kepuasan pada mereka... 
Nott

 Sasar Wanita Hamil

Damsyik: Wanita hamil dan bayi mereka dilaporkan menjadi sasaran latihan penembak curi rejim Bashar al-Assad di Syria, kata seorang pakar bedah British dan dilaporkan media semalam.

Menurut pakar bedah itu, setiap hari penembak curi menyasarkan tembakan mereka pada bahagian tubuh berlainan orang awam yang keluar membeli bekalan makanan.

David Nott berkata, dia menghabiskan masa sepanjang minggu di sebuah hospital Syria, tetapi lokasinya dirahsiakan atas faktor keselamatan.

Kata Nott, jika pada satu hari penembak curi itu menjalani latihan menyasarkan bahagian tembak leher, keesokan harinya mungkin mereka memilih dada.

“Sehari kemudian mereka menumpukan tembakan pada kemaluan mangsa,” katanya kepada akhbar Times.

Menurut Nott, apa yang berlaku itu dianggap sekadar satu permainan di kalangan penempak curi.

“Kami dimaklumkan penembak curi dihadiahkan sebungkus rokok jika sasaran mereka tepat mengenai orang awam,” katanya.

Nott berkata, dia mendapati semua wanita yang menjadi mangsa ditembak di perut.

Justeru, katanya, mereka percaya penembak curi itu memang menyasarkan janin wanita hamil.

“Perbuatan itu memang disengajakan,” katanya.

Dianggarkan secara purata enam wanita hamil ditembak sehari.

Walaupun ada dua kes wanita hamil menjadi mangsa berjaya diselamatkan, janin mereka disahkan terbunuh apabila otak mangsa ditembusi peluru.

Nott yang menjadi pakar bedah sukarelawan di Bosnia, Libya, Chad, Sudan dan Republik Demokratik Kongo baru pulang dari Syria menganggap negara itu zon perang pertama menyasarkan orang awam, terutama wanita hamil. – AgensiLagi berita baca [Di Sini]

No comments:

Post a Comment