Saturday, October 5, 2013

Keluarga 8 Perogol ‘Tercalar Maruah’ Bila Foto Anak Tersiar
Pernah terlihat wajah 8 ekor ‘anak ayaitan’ itu dalam satu blog. Tak kuasa aku nak muatnaikkan foto itu. Tahu pula terasa malu bila foto anak tersebar bertajuk ini dia wajah suspek perogol dibawa keluar selepas disoalsiasat dari IPD. Menaiki sebuah van menuju ke pusat tahanan.

Akibat rasa tertekan dan ‘malu’, keluarga itu mahu menyaman penyebar foto itu demi ‘Maruah’ anak2 itu. Khabarnya. Pernahkah mereka terfikir pula maruah dan masa depan anak kecil yang menjadi mangsa itu?.  Tak payahlah mendak menegakkan benang yang telah basah, kerana usaha itu akan mendatangkan sia-sia belaka.

Ingin berpesan kepada sahabat sekelian juga terutama pada diri ini...
Belajarlah terima hakikat... bahawasanya apa yang dilakukan anak kita hari ini adalah sebagai flashback apa yang kita lakukan suatu ketika dulu. Hari ini kita merogol anak orang, suatu hari nanti orang lain pula akan merogol anak atau cucu atau cicit atau keturunan kita pula... what you gift, you get back!. Itulah harga yang patut dibayar... dibayar cash di atas dunia lagi...    

Sesungguhnya anak yang dilahirkan putih bersih, dengan tiada sebarang dosa.
Hadis Rasulullah SAW bermaksud “Setiap anak dilahirkan atas fitrah, Maka ibu bapalah yang mencorakkannya sama ada menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi”
bagaimana masa depan ku?

 Keluarga 8 suspek kes rogol ambil tindakan

SUNGAI BUAYA - Kesemua lapan keluarga suspek kes rogol kanak-kanak 12 tahun akan mengambil tindakan saman terhadap pihak terlibat mengambil, memuat naik dan menyebarkan gambar  anak mereka ke dalam akhbar, internet serta laman sosial.

Tindakan itu diambil susulan tersebarnya gambar lapan suspek termasuk beberapa individu lain berpakaian tahanan yang berada dalam sebuah van pihak berkuasa.

Ibu  seorang  suspek  yang enggan namanya didedahkan berkata, mereka tidak akan bertolak ansur dalam perkara itu kerana memalukan keluarga sedangkan anak mereka belum disabitkan kesalahan.

“Kami tidak akan bertolak ansur dalam soal ini. Ini soal maruah dan masa depan anak-anak kami.

“Bagaimana maruah kami dan bagaimana masa depan anak kami yang sepatutnya boleh dirahsiakan tetapi disebar dan disiarkan dalam media massa,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Seorang lagi ibu kepada suspek berkata, kerahsiaan itu sepatutnya tersimpan dan hanya diketahui pihak berkuasa tetapi penyebarannya di media massa mencemarkan maruah ahli keluarga suspek.

“Cukuplah  kami dimalukan dengan jiran serta penduduk kampung, tetapi kami kecewa dan tidak boleh bertolak ansur apabila maruah kami dicalar hingga diketahui seluruh negara.

“Gambar  itu sudah cukup membuka aib kami semua sedangkan perbicaraan mahkamah sekalipun masih belum berjalan,” katanya.

Menurutnya,  pihak berkuasa tidak sepatutnya terlepas pandang perkara sedemikian sepanjang suspek berada dalam jagaan atau pengawasan mereka.

Katanya, dari apa yang berlaku itu,  individu terbabit atau pihak berkuasa harus bertanggungjawab berhubung perkara ini.

Seorang bapa kepada dua suspek berkenaan berkata, anaknya baru menerima keputusan soal siasat dan masih dalam proses siasatan sepenuhnya, tetapi gambar mereka didedahkan dengan niat mengaibkan.

Katanya, sikap individu terbabit jelas mencemarkan maruah keluarga mereka sehingga tersebarnya wajah anak mereka di akhbar, internet dan laman-laman sosial.

“Maknanya, semua yang terlibat mengambil, memuat naik dan menyebar serta menyiarkan gambar tersebut di internet, laman sosial dan televisyen swasta harus bertanggungjawab,” katanya.

Sinar Harian  juga telah difahamkan bahawa gambar tersebut dirakam ketika kesemua suspek termasuk dua lelaki yang menghadapi kes berlainan sedang dalam perjalanan ke Selayang untuk mendapatkan perintah tahanan reman.

Gambar tersebut telah mula dimuat naik antara 20 September hingga 25 September lalu dan terus tersebar di laman internet dan sosial.-sinarharian.


Ikuti berita terdahulu;
No comments:

Post a Comment