Thursday, November 21, 2013

Sudah Matipun Kena Bayar Cukai Juga?KEBANYAKAN batu nisan disarungkan beg hitam di sebuah
tanah perkuburan di Bergen, Hordaland.


Ingatkan semasa masih hidup saja perlu membayar bermacam-macam jenis cukai. 
Cukai pintu, cukai tanah, cukai pendapatan, cukai jalan, cukai GST dan berbagai lagi. Ingatkan setelah mati bolehlah tutup buku, sementara ‘berehat’ menuju ke mahkamah Allah nanti. Rupanya dah mati pun masih ada cukai yang perlu dibayar...  huhu.

Nasib baik Allah tidak kenakan apa-apa cukai bila menyedut oksigen untuk bernafas... jika tidak ramailah yang dah muflis masa kat atas dunia lagi!.

Kubur Kena Sita

Hordaland, Norway: Pengunjung sebuah tanah perkuburan Mollendal di Bergen, Hordaland terkejut melihat ratusan batu nisan disarung dengan beg hitam, semalam.

Setiap beg dilekatkan notis amaran lewat bayaran, mengingatkan keluarga si mati batu nisan terbabit akan dipindahkan dalam tempoh terdekat jika mereka gagal menyelesaikan bayaran tertunggak penyelenggaraan tanah perkuburan.

Tindakan luar jangkaan di tanah perkuburan itu dilaksana pengurusan syarikat Akasia yang dilantik menyelenggara kawasan terbabit. Kira-kira 670 perkuburan dilapor memperoleh amaran daripada pengurusan syarikat itu.

Undang-undang menetapkan, majlis perbandaran akan menanggung kos penyelenggaraan dan sewa untuk 25 tahun pertama bagi keranda dan 20 tahun pertama bagi pasu menyimpan abu mayat bagi setiap penduduk yang dikebumikan di sebuah tanah perkuburan.

Selepas tempoh itu, keluarga si mati perlu membawa kos penyelenggaraan tahunan, 518 krone (RM217) untuk sebuah keranda dan 363 krone (RM190) untuk sebuah pasu. Kegagalan untuk memenuhi syarat itu boleh menyebabkan batu nisan terbabit dialih dan dimusnahkan.

Namun, tidak dapat dipastikan apa yang akan dilakukan terhadap mayat dan laman web Akasia menyatakan: “Kubur berkenaan sudah tamat tempoh dan boleh digunakan lagi.” Sebelum mengambil tindakan itu, pengurusan syarikat melekatkan notis pada batu nisan dan dibiarkan enam bulan sebelum beg hitam itu disarungkan. - Agensi


No comments:

Post a Comment