Sunday, July 14, 2013

Betul Ke Usia Bukan Penentu Kebahagiaan?


KIRA-KIRA lapan tahun yang lalu, negara pernah digemparkan dengan kisah mengenai perkahwinan antara seorang wanita warga emas iaitu Wook Kundur dan Mohd. Nor Musa di Hulu Terengganu, Terengganu.

Ternyata, berita perkahwinan itu mendapat perhatian ramai memandangkan Wook ketika itu sudah berusia 103 tahun, manakala Mohd. Nor baru berusia 34 tahun. Jarak perbezaan usia antara mereka berdua mencecah 69 tahun.

Sebenarnya, sesebuah percintaan atau perkahwinan yang melibatkan wanita yang berpasangan dengan lelaki muda merupakan perkara yang sudah menjadi kebiasaan dan bukanlah sesuatu yang menghairankan.

Namun begitu, ia akan menarik perhatian umum sekiranya membabitkan kisah seperti pasangan Wook dan Mohd. Nor.

Apatah lagi, jika ia melibatkan artis atau selebriti ternama yang pernah dilanda kontroversi bersiri seperti penerbit filem Raja Azmi Raja Sulaiman.

Raja Azmi cukup sinonim dengan kisah panas dirinya yang dikaitkan menjalinkan hubungan dengan lelaki yang lebih muda daripada dirinya.

Setelah bercerai dengan bekas pemain badminton kebangsaan, Jailani Sidek, 50, pada bulan Jun tahun lepas, Raja Azmi ternyata tidak menunggu lama untuk mencari pengganti.

Raja azmi bersama Hafiz
Pada awal tahun ini, Raja Azmi mengakui telah menjalinkan hubungan cinta dengan seorang pemuzik berusia 27 tahun yang hanya dikenali sebagai Hafiz.


Ketika ramai yang memperkatakan mengenai hubungan mereka berdua, ternyata hubungan Raja Azmi dan Hafiz tidak bertahan lama apabila hanya berkesempatan mengecap nikmat percintaan selama sebulan.

Tidak lama kemudian iaitu pada bulan Februari pula dia telah diperkenalkan dengan pemain bass kumpulan rock CRK yang popular sekitar 90-an, Mohd. Eddie Ghazali, 45.

Beberapa hari selepas itu mereka mengambil keputusan untuk menjadi pasangan kekasih.

Bercerita lebih lanjut mengenai perkahwinan yang membabitkan selebriti wanita dengan lelaki yang lebih muda, Raja Azmi menyatakan bahawa ia sudah menjadi satu kebiasaan dalam hidupnya.

"Kalau diikutkan usia bekas suami saya iaitu Jailani pun lebih muda ketika kami mendirikan rumah tangga pada tahun 1984. Ketika itu saya berusia 25 tahun, Jailani pula baru berusia 21 tahun.

"Jadi, menjalinkan hubungan dengan lelaki yang lebih muda bukanlah perkara asing buat diri saya. Kali ini, saya ditakdirkan pula bertemu dengan Eddie yang berusia 45 tahun," jelasnya sambil mengakui hubungannya dengan bekas suami masih lagi baik sehingga sekarang.

Apabila ditanya faktor yang menyebabkan dia gemar memilih lelaki yang lebih muda sebagai teman hidup, Raja Azmi menjelaskan, seboleh-bolehnya dia mahu mengelak berkahwin dengan suami orang.

"Pada usia saya sekarang ini kalau hendak cari lelaki yang sebaya atau lebih tua, kebanyakannya pasti suami orang. Saya memang mahu elak daripada menjalinkan hubungan dengan lelaki yang sudah menjadi milik orang," tegasnya.

Menurut Raja Azmi lagi, dia gembira kerana ketiga-tiga anaknya iaitu Puteri Suraya, 27, Puteri Suaida, 23, dan Megat Dali, 18, turut merestui hubungannya dengan Eddie.

Ujarnya, bagi menguji sejauh mana keikhlasan kekasihnya itu untuk menjalinkan hubungan yang lebih serius, mereka mengambil keputusan untuk mengikat tali pertunangan pada 15 Julai ini.

"Sebenarnya saya tidak mahu bertunang kerana usia saya pun sudah mencecah 54 tahun, tetapi anak-anak yang telah mendesak kami bertunang. Tujuan mereka berbuat demikian untuk melihat bahawa kami ada ikatan yang lebih kukuh.

"Apabila saya berbincang mengenai perkara ini (pertunangan) dengan Eddie, dia bersetuju untuk masuk meminang saya dan sebuah majlis kecil-kecilan akan diadakan di rumah saya di Ampang, Selangor," jelasnya.

Tambahnya, tempoh pertunangan mereka mungkin tidak berlarutan untuk tempoh yang lama memandangkan mereka akan mendirikan rumah tangga pada 15 September ini.

"Setelah gagal dalam perkahwinan yang pertama, kali ini saya berharap hubungan dengan Eddie akan berkekalan sampai bila-bila. Biarlah apa yang orang lain hendak kata, asalkan saya telah membuat pilihan yang tepat.

"Lagipun, saya percaya perbezaan usia ini bukanlah penentu kebahagiaan sesebuah pasangan. Apa yang lebih penting perlunya ada keserasian dan persefahaman kalau ingin melalui kehidupan berumah tangga yang bahagia," tuturnya.

Bersikap matang

Seorang lagi pelakon wanita popular yang turut menjadi tumpuan ramai ialah Rozita Che Wan, 42, yang kini sedang menjalinkan hubungan serius dengan pelakon kacak Zain Saidin, 29.

Mengakui sudah bercinta selama tiga tahun dengan Zain, Rozita mempunyai pendapat yang sama apabila tujuannya memilih lelaki muda kerana ingin mengelak bercinta dengan suami orang.

Che Ta tertarik pada Zain
Menurut Rozita atau lebih selesa dengan panggilan Che Ta, selepas bercerai dengan bekas suaminya pada tahun 2003, tidak dinafikan terdapat beberapa lelaki yang mahu menjalinkan hubungan lebih serius dengannya.

"Selama 10 tahun bergelar janda memang ada lelaki yang mahu ajak saya bercinta. Paling saya ingat apabila seorang lelaki yang sudah mencecah usia 60-an mahu menjalinkan hubungan serius dengan saya.

"Namun begitu, saya menolaknya dengan cara baik kerana tidak mahu mendapat suami yang terlalu tua. Selain itu, ada juga suami orang yang ajak bercinta, tetapi saya tidak mahu dan lebih suka memilih lelaki bujang," jelasnya.

Ketika ditanya apa yang membuatkan dia tertarik dengan Zain memandangkan perbezaan umur yang agak jauh iaitu 13 tahun, Che Ta memberitahu sikap Zain yang matang membuatkan mereka mudah mendapatkan keserasian.

"Sepanjang kami bercinta selama tiga tahun saya melihat Zain seorang lelaki matang dan bijak membuat keputusan dalam sesuatu perkara. Jadi, saya rasa selesa dengannya dan berasakan seolah-olah umur kami ini sebaya.

"Cuma saya tidak nafikan ada segelintir lelaki muda ini agak cepat emosi, tetapi mudah untuk ditenangkan dan mereka senang ikut rentak pasangan," jelasnya yang sebelum ini pernah dikaitkan dengan seorang penyanyi muda iaitu Shahir AF.

Che Ta turut berpesan bahawa mana-mana wanita yang mahu menjalinkan hubungan dengan lelaki muda, mereka tidak perlu berasa janggal dan masing-masing harus bijak untuk menyesuaikan diri.

"Kalau ada yang kata seseorang wanita berkahwin dengan lelaki muda tidak akan berkekalan, rasanya itu pandangan yang salah kerana bekas suami saya sendiri tua dua tahun daripada saya.

"Bagi saya, kebahagiaan itu bukanlah terletak pada perbezaaan usia sesebuah pasangan. Apatah lagi, jodoh dan pertemuan juga sudah ditentukan oleh Allah," ujarnya.

Ketua keluarga

Sementara itu, salah seorang ahli kumpulan Forteen, Izzue Islam, 23, yang mendirikan rumah tangga dengan pengurus peribadinya, Awin Nurin, 31, pada bulan lalu menyatakan dia langsung tidak peduli tentang perbezaan umur antara mereka berdua ketika mula-mula menjalinkan hubungan.

Azzue dan Awin
Meskipun usia Izzue yang kini menempa nama sebagai pelakon dan isterinya berbeza lapan tahun, namun hubungan percintaan yang terjalin tidak mendatangkan sebarang masalah yang besar.

Ini kerana masing-masing saling memahami antara satu sama lain.

"Kami bercinta selama lima tahun dan pada masa yang sama, dia merupakan pengurus peribadi saya sepanjang bergelar anak seni.

"Selama kami bersama, dia banyak membantu mengembangkan kerja lakonan dan nyanyian saya.

"Apabila kami mengambil keputusan untuk berkahwin, ahli keluarga dan rakan-rakan langsung tidak mempertikaikannya.

"Mereka tetap menyokong keputusan yang dibuat dan tidak kisah siapa sahaja yang saya pilih untuk dijadikan isteri," ujarnya.

Mengulas lanjut mengenai perhubungan yang terjalin antara seseorang wanita dengan lelaki muda, Izzue berpendapat bahawa suami perlu memainkan peranan utama sebagai ketua keluarga.

"Tidak kisahlah berapa jauh jarak beza usia antara pasangan masing-masing, namun peranan suami tetap lebih besar dan isteri pula perlu menghormati suami tanpa mengira usia," tegasnya.

Menurut Izzue lagi, dia gembira dan bersyukur kerana mendapat seorang isteri yang baik dan tidak pernah melihat perbezaan usia menjadi penghalang utama sepanjang menjalinkan hubungan cinta dahulu.

source:kosmo

No comments:

Post a Comment