Sunday, May 26, 2013

Rakyat Tidak Peduli Amaran Polis Himpunan Black #505Maka tentunya ada sebab yang kukuh kenapa warga ini terlalu berani meletakkan diri mereka dalam risiko. Risiko dibelasah mahupun disumbat ke dalam lokap. Warga yang berani ini adalah kebanyakannya pengudi di saluran 4 hingga 6. Natijahnya sogokan acara untuk membeli undi tidak akan laku lagi pada masa akan datang. 


 
Terkini heboh di media, kerajaan telahpun menurunkan harga petrol RON97 sebanyak 20sen/liter. Maka ada pihak yang mengwarkan bahawa kerajaan perihatin  kepada rakyat dan memangkah fitnah pembangkang yang mengatakan kerajaan akan segera menaikkan harga minyak selepas PRU.

Kenapa RON97 dan tidak kepada RON95?. RON97 adalah khusus untuk golongan berada yang bernilai RM2.90/liter yang rata-rata berkereta mewah. Kebanyakan rakyat marhain menggunakan hanya RON95 yang berharga RM1.90/liter. Bermakna mereka hanya berminat menjaga golongan yang mewah sahaja. Penurunan itu tidak terkesan kepada rakyat terbanyak dan tidak pun mempengaruhi penurunan harga barangan. Tunjukkan dimana keikhlasan itu?

Beribu-Ribu Tidak Peduli Amaran Polis Hadiri Suara Rakyat 505

KUALA LUMPUR - Beribu-ribu orang telah hadir di perhimpunan Suara Rakyat 505 di Dataran Petaling Jaya petang Sabtu 25 Mei, ini, walaupun amaran tegas daripada pihak berkuasa bahawa perhimpunan tersebut adalah menyalahi undang-undang.

Ini dikatakan yang terakhir 'Blackout 505' perhimpunan yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat selepas Pilihan Raya Umum ke-13.

Pengacara majlis tersebut semalam dilaporkan mengisytiharkan tiga sebab utama untuk perhimpunan hari itu iaitu untuk mendesak peletakan jawatan pepimpin-pemimpin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pemimpin-pemimpin, untuk menuntut pilihan raya semula di kawasan-kawasan di mana penipuan telah berlaku dan untuk menyokong Bersih Bersih bagi menyiasat dakwaan penipuan undi.

Perhimpunan sebelum ini telah berlaku di seluruh negara hampir setiap hari. Beberapa perhimpunan termasuk orang-orang yang di Kelana Jaya, Pulau Pinang, Kuantan, Johor, Seremban, Kuala Terengganu, Melaka, Kedah, Perak.

Polis telah memberi amaran bahawa perhimpunan hari ini adalah "haram" kerana polis tidak pernah menerima notis 10 hari seperti yang dikehendaki oleh undang-undang di bawah Akta Perhimpunan Aman.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata bahawa orang-orang yang tidak mematuhi akta itu akan "membayar harga yang berat" bagi kesalahan mereka.

Beberapa orang penganjur gelap 505 sebelumnya sama ada sedang disiasat atau didakwa, terutamanya dalam menyediakan notis.

No comments:

Post a Comment