Saturday, May 25, 2013

Seorang gadis kini memohon suaka di Britain selepas dia ingin dijadikan isteri ke-14 pemerintah Swaziland, Raja Mswati III.
Tintswalo Ngobeni, 22, melarikan diri dari negara di selatan Afrika itu ke England ketika masih berusia belasan tahun selepas menarik perhatian raja berkenaan yang terkenal dengan gaya hidup mewahnya. Sebagai sebahagian daripada adat Swaziland, Mswati III, 45, dibenarkan memilih isteri baru pada setiap tahun. Tintswalo berkata, dia meninggalkan negara kelahirannya ketika berusia 15 tahun dan kini menetap di Birmingham.

Menceritakan pengalamannya dilamar, Tintswalo berkata, dia menarik perhatian raja itu ketika melawat istana isteri keempatnya, LaNgangaza.

“Sejak itu dia mula menghubungi saya di sekolah dan bertanya jika saya mahu menjadi sebahagian daripada keluarganya.

“Walaupun ketakutan, saya mendiamkan perasaan itu,” katanya.

Menurut Tintswalo, dia sedar jika memberi persetujuan menjadi isteri Mswati III, seluruh hidupnya akan ditumpukan kepada raja itu. Seperti isteri lain Mswati III, dia akan ditempatkan dalam istana dengan dijaga pengawal peribadi dan tidak boleh pergi ke mana-mana tanpa izin.

Satu-satunya lawatan yang dibenarkan Mswati III kepada isterinya ialah mengunjungi Amerika Syarikat setahun sekali untuk membeli-belah. Justeru, Tintswalo nekad mengetepikan hidup dan pendidikannya yang selesa di sebuah sekolah berasrama swasta dan merancang melarikan diri ke England.


Kata Tintswalo, rancangan itu dilakukan dengan bantuan ibu saudaranya.

“Saya tak ada pilihan.

“Tiada sesiapa pernah menolak kemahuan raja sebelum ini atau mengingkari hajatnya,” katanya.

Akhirnya Tintswalo meninggalkan Swaziland dan menuju ke England untuk menetap bersama ibunya yang sudah ke Birmingham lima tahun sebelum itu.

Ibu Tintswalo meninggalkan Swaziland untuk menjauhkan diri daripada suaminya yang suka mendera. Sejak tiba di England, Tintswalo menjadi pengkritik utama kepada rejim Swaziland - negara yang mengharamkan parti politik dan aktivis pula ditahan atau diganasi dari semasa ke semasa.


Acara Tahunan ‘Umhlanga (Reed) Dance’

Tarian tersebut adalah satu acara perhimpunan kira-kira 20,000 gadis-gadis muda (yang mencapai 80 000 pada tahun 2012)  dan diketuai oleh Inkhosatana Sikhanyiso Sikhanyiso Dlamini. Mereka membawa tinggi (4 m) buluh untuk pertunjukan kepada Ibu Ratu. Buluh ini kemudiannya digunakan untuk membina ‘windbreaks’ sekitar kediaman Ibu Ratu. Tarian Reed biasanya berlangsung selama seminggu dan raja hanya menghadiri hari terakhir sebagai tanda hormat kepada ibunya.

Tarian Reed merupakan peluang tradisional untuk gadis-gadis Swaziland untuk memberi penghormatan kepada Ibu Ratu. Walaupun Raja telah menggunakan kesempatan untuk memilih isteri berikutnya, majlis itu kebiasaannya tidak diketahui umum kerana Raja itu bijak menyamar dan beliau sendiri mengambil bahagian dalam acara ini. Otak kau memang kelas!


Memang, kegemaran raja Mswati III menikahi gadis cantik setiap tahun ini menghasilkan kritikan dari berbagai pihak. Bahkan tindak tanduk raja Mswati III selalu menarik perhatian media, baik dari dalam dan luar negeri. Seperti pesta tahunan sebagaimana tahun sebelumnya. Suasana malam minggu di negara Swaziland menjadi sangat meriah, dengan kehadiran 40,000 wanita muda yang masih perawan.
  

No comments:

Post a Comment