Saturday, February 2, 2013

Kisah Benar: Isteri Boleh Di Kongsi2


Dalam menongkah arus dunia yang serba moden ini, masih terdapat lagi budaya yang dianggap di belakang tamadun. 

Hal ini terjadi terutamanya di wilayah utara India, di daerah Baghpat, hanya sekitar 2 jam dari kota metropolitan New Delhi. 

Munni, wanita pertengahan 40-an yang mengisahkan penderitaannya menjadi seorang isteri kepada seorang suami sekaligus pemuas nafsu adik2 suaminya.

“Suami saya dan orang tuanya memberitahu, saya harus membahagikan diri saya (melayan) dengan adik2nya,” kata Munni. Dua adik suaminya adalah bujang terlajak yang tidak memiliki isteri. Antara lain disebabkan jumlah wanita yang kurang di perkampungan tersebut. Munni ketika ini mepunyai 3 orang anak, hasil hubungannya dengan suami, dan dua adiknya.


“Kedua2nya (adik suaminya) menyetubuhi saya bila mana mereka mahu, tidak kira siang atau malam. Jika saya menolak, mereka akan memukul saya dengan apa saja. Kadangkala mereka mengusir saya untuk tidur di luar, saya juga pernah disiram minyak tanah dan dibakar,” kata Munni. Setelah tiga bulan menderita, Munni berjaya melarikan diri, setelah berpura2 hendak pergi ke hospital.


Tetapi wanita yang telah memiliki 3 anak lelaki itu tidak membuat sebarang laporan polis. Munni hanyalah satu dari puluhan wanita di Baghpat yang mengalami nasib yang sama. Kes2 penyiksaan dan penyimpangan ini kebanyakan tidak dilaporkan kepada polis.


Wanita-wanita ini jarang dapat keluar rumah bersendirian, mereka dilarang keluar rumah tanpa ditemani kaum lelaki sehingga sukar untuk berhubung dengan dunia luar. Berbeza dengan wanita moden dan berdikari yang bekerja di kota besar seperti New Delhi, di desa tempat Munni tinggal, kaum wanita dikurung di dalam rumah. Mereka hanya berfungsi untuk melahirkan anak dan bertugas membuat kerja2 rumah. 


Sementara kaum lelaki pula bekerja sebagai petani atau hanya menganggur dan duduk2 seharian di rumah atau di bawah pokok. Minum teh sambil merokok, serta saling membandingkan isteri yang jumlahnya terhad. Penduduk kampung mengatakan tradisi berkongsi isteri ini memiliki banyak kelebihan. Salah satunya adalah menghindari perpecahan akibat perebutan pusaka di antara para pewaris keluarga. Selain itu ia juga membebaskan wanita miskin dengan mengawininya, mendapatkan nafkah dari banyak lelaki. 


Menurut Bhagyashri Dengle, Pengarah Eksekutif Children”s Charity Plan India, mengatakan budaya ini terjadi akibat menurunnya jumlah wanita dibandingkan lelaki. Kebanyakan warga di India menggugurkan bayi perempuan kerana dianggap tidak berguna pada masa depan. Menurut kajian populasi di India pada tahun 2011, hanya terdapat 858 wanita untuk 1000 lelaki di Baghpat. Dan jumlah ini terus menurun. Hal ini juga terjadi di daerah Haryana, Punjab, Rajashtan dan Gujarat.


“Di setiap kampung, terdapat lima atau enam lelaki bujang yang tidak dapat menemui isteri. Dalam satu keluarga, terdapat 3 atau 4 lelaki yang belum berkahwin,” lanjut Dengle. Salah satu cara untuk mengatasinya adalah membeli pengantin dari daerah lain dengan harga 15000 rupee. Tetapi ianya juga hanya membawa penderitaan kepada kaum wanita, kerana kebanyakan mereka harus berkahwin dengan lelaki yang berusia jauh lebih tua.

 @ Lihat statistik yg dikeluarkan ojeh JPN, lelaki di Malaysia masih beruntung lagi kerana tidaklah se kritikal seperti di India. amin

 

No comments:

Post a Comment