Tuesday, March 19, 2013

Bagaimana Cara Taib Mahmood Rembat Duit [Video Global Witness Inside]
Video keluarga Taib Mahmud bolot harta turut libat adik ipar PM

KUALA LUMPUR 19 MAC: Satu siasatan oleh sebuah NGO antarabangsa mendedahkan bukti video yang mendakwa bagaimana ahli keluarga Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan rakan perniagaan terlibat dalam penyalahgunaan lesen pembalakan untuk memperkayakan diri mereka.

TaibDua sepupu Taib, ahli keluarga kepada rakan kongsi utama Taib, dan seorang peguam yang mewakili kerajaan negeri Sarawak telah dirakam dalam video, didakwa menjelaskan mekanisme untuk mengelakkan undang-undang yang sedia ada bagi memperolehi keuntungan daripada skim itu.

Mengikut Malaysiakini, video itu direkodkan secara tersembunyi oleh seorang penyiasat dengan Global Witness, sebuah NGO yang berpangkalan di London yang menyiasat dan berkempen menentang pencabulan hak asasi alam sekitar dan manusia.

Penyiasat itu telah dihantar ke Sarawak tahun lepas, dengan menyamar sebagai “pelabur asing” yang ingin membeli tanah untuk mengusahakan ladang kelapa sawit.

Penyiasat itu menemui Lembaga Pembangunan Koridor Wilayah (Recoda), badan kerajaan negeri yang mengendalikan pelaburan asing, dan terus dibawa kepada ahli-ahli tertentu keluarga Taib yang menjual sebuah syarikat yang dilesenkan untuk membalak dan membersihkan tanah untuk perladangan di Sarawak.

Lesen ini dikeluarkan oleh Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Sarawak, yang diketuai oleh Taib.

Pertemuan dengan ahli keluarga dan ejen lain syarikat itu telah dirakam secara tersembunyi oleh Global Witness dan dihasilkan menjadi filem selama 15 minit yang disiarkan di laman webnya.

Turut didedah video itu, penglibatan adik ipar Perdana Menteri dalam urusniaga tanah berkenaan.

Lihat ayat2 menarik di durasi 12:15... (gitu ke kaedahnya...)
Untuk tonton video tersebut, KLIK INI.

No comments:

Post a Comment