Thursday, March 7, 2013

Ketua pengganas cabut lariKeluarga Raja Muda Agbimuddin Kiram bimbang
SIMUNUL - Keluarga Raja Muda Agbimuddin Kiram di Tawi Tawi, Simunul, mengakui bimbang dengan keadaan kumpulan tentera sultan di Sabah.

Isteri Raja Muda Agbimuddin Kiram, Nurkisa Kiram berkata, mereka sekeluarga hanya mampu menunggu dan bersedia dengan sebarang kemungkinan dan kejadian buruk menimpa kumpulan suaminya itu.

“Pulau Simunul tidak jauh dari Sabah tetapi berita dan perkhabaran tentang apa yang berlaku di sana adalah sukar diperoleh,” katanya.

Menurutnya, mereka sekeluarga terputus hubungan dengan suaminya sejak keganasan meletus di Sabah, Jumaat lalu.

Ahli keluarga Raja Muda berharap, kedua-dua pihak dapat capai resolusi aman bagi selesaikan kemelut di Lahad Datu. -ABS-CBN

Ketua pengganas cabut lari
LAHAD DATU - Ketika pihak berkuasa melancarkan serangan besar-besaran untuk menggempur kubu pengganas Sultan Sulu di Kampung Tanduo di sini semalam, ada maklumat mengatakan ketua kumpulan pengganas dan beberapa orang kanannya telah melarikan diri dari kawasan tersebut sejak beberapa hari lalu.

Adik Sultan Jamalul Kiram III, Raja Muda Azzumuddie, 60-an, yang mengetuai operasi pencerobohan ke Sabah pada 12 Februari lalu dipercayai sedang bersembunyi di kawasan Kampung Tanjung Batu di sini yang terletak kira-kira sembilan kilometer dari Kampung Tanduo.

Kampung Tanduo merupakan kawasan pertama diceroboh Azzumuddie bersama 180 pengikutnya yang lengkap bersenjata. Mereka menyusup masuk dengan menaiki bot pancung dari kepulauan Sulu ke Sabah.

Ada maklumat mengatakan Azzumuddie telah terselamat ketika serangan menggunakan pesawat pejuang, kereta perisai dan askar berjalan kaki yang dilancarkan pihak berkuasa tepat pukul 7 pagi semalam.

Teori bagaimana mereka melarikan diri terbahagi kepada tiga. Pertama, pengganas telah membuat laluan bawah tanah dan laluan tikus ekoran mereka telah berkubu di kawasan kampung tersebut sejak lebih tiga minggu lalu.

Kedua, keluasan kawasan tersebut menyebabkan pihak berkuasa menghadapi sedikit kekangan untuk mengawal keseluruhan tempat. Jadi mereka boleh melarikan diri ke kawasan yang tidak dikawal untuk bersembunyi.

Teori terakhir pula ialah pengganas mengambil kesempatan keluar dari kampung ketika pihak berkuasa mengeluarkan arahan kepada penduduk supaya mengosongkan rumah. Mungkin mereka ikut jalan berlainan dengan penduduk untuk mengelakkan daripada dicekup.

Pengganas tanam senjata sebelum lari
Lahad Datu: Kumpulan pengganas dipercayai menanam senjata api milik mereka sebelum melarikan diri apabila kedudukan mereka di Kampung Tanduo digempur habis-habisan pasukan keselamatan kelmarin.

Anggota tentera dan polis yang melakukan operasi mencari dan menggeledah di sekitar kampung terbabit, yakin menemui semua senjata milik pengganas itu.

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata, pasukan keselamatan kini sedang menggeledah ke untuk mencari senjata yang kemungkinan ditanam pengganas.

“Selepas memasuki kampung, kami menemui satu kawah besar mengandungi sembilan mayat.

“Kami yakin mereka menanam senjata sebelum beredar dari lokasi ini,” katanya pada sidang media di sini, semalam.


No comments:

Post a Comment