Tuesday, February 5, 2013

'Singa Betina' Assad - Sedia Membaham!
Siap sedia menurut perintah

Pergolakan di Syria boleh dilabelkan sebagai 'tiada penyudah'. Ketegangan semakin memuncak tatkala angka korban terus meningkat melebihi 60,000 nyawa dan lebih 500,000 penduduk menjadi pelarian di negara jiran yang juga mengalami konflik.

Usaha Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menemui jalan buntu. Pemerhati dunia, kumpulan Hak Asasi Manusia dan saranan pemimpin Liga Arab termasuk Eropah tidak diendahkan. Pergolakan terus tercetus saban hari hingga negara itu menjadi padang jarak padang tekukur.

Kumpulan Hak asasi Manusia bagi Syria yang berpangkalan di Britain melaporkan, kematian dicatatkan sekurang-kurangnya satu nyawa melayang setiap sejam terutama kanak-kanak, wanita dan warga emas.

Ada juga laporan menyebut, ramai rakyat negara itu nekad membunuh diri akibat tekanan perang atau dibunuh beramai-ramai oleh pihak yang tidak diketahui.

Sikap saling tuding jari dan tuduh menuduh adalah rencah utama rejim Presiden Bashar Al Assad mahu pun Kumpulan Pembebasan Syria (FSA) sejak 22 bulan lalu.

Demi mempertahankan agama, nyawa, harta dan kehormatan, majoriti rakyat negara itu bangkit menentang rejim yang disifatkan kejam dan menjengkelkan.

Remaja, pemuda dan warga emas antara mereka yang membarisi barisan hadapan FSA. Tidak terkecuali golongan wanita Muslimah.

Golongan wanita turut sama memegang senjata, mencipta bom, nekad membunuh tentera rejim bagi mempertahankan maruah mereka.

Kecekalan golongan ini sebagai tindak balas rejim yang menangkap wanita dan menyumbat golongan itu ke dalam penjara-penjara rahsia di seluruh pelosok Syria.

Golongan wanita itu rogol. Mereka diseksa dan dipaksa untuk memberikan maklumat tentang ayah, suami, anak dan keluarga yang ikut berjihad.

Kemudiannya, mereka dibunuh dan mayatnya dibuang begitu saja ke jalan raya. Itulah kekejaman rejim Assad.

Bertitik tolak dari perbuatan itu, Assad merasakan kebencian rakyatnya terhadap kerajaan semakin memuncak. Beliau hilang kepercayaan terhadap rakyatnya sendiri hingga terpaksa menagih simpati daripada Rusia untuk menyelamatkan dirinya.

Hakikatnya beliau sudah tidak mengendahkan nyawa rakyatnya. Beliau hanya inginkan ‘kemenangan’ dalam perjuangannya. Beliau sanggup melihat rakyatnya menjadi pelarian dan kanak-kanak bergelimpangan ditembak.

Kenyataan ini dinilai melalui kegagalan puluhan rundingan damai di peringkat antarabangsa.

Sesudah mengetahui usahanya makin gagal beliau mencari alternatif terakhir dengan mempergunakan wanita muda dan remaja sebagai perisai dalam batalion ketenteraannya. Beliau dan Pegawai Kanan Tentera Syria merekrut wanita muda sebagai barisan hadapan dalam unit separa tentera Angkatan Pertahanan Negara dan menggelar kumpulan itu sebagai Singa Betina Pertahanan Kebangsaan  atau ‘Lionesses Syria’.

Pemimpin rejim Syiah Nushairiyah Bashar Assad ini, merekrut briged wanita untuk menjaga pos-pos pemeriksaan dan melakukan operasi ketenteraan sebagai usaha membebaskan dan meringankan beban tentera lelaki.

Unit pertama tentera wanita itu dikerah di Homs. Mereka memakai pakaian seragam tentera lengkap dengan senjata Kalashnikov.

Jurucakap Suruhanjaya Umum Revolusi Syria di Homs, Abu rami berkata, ini adalah kali pertama beliau melihat kumpulan askar wanita itu bertugas di sekitar Tadmour di pinggiran kawasan Alawiyah.

“Saya sangat terkejut, ini pertama kalinya kami melihat mereka. Saya rasa ini adalah alasan untuk membuatkan FSA membunuh wanita dan kemudian menunjukkannya kepada dunia sebagai propaganda bahawa mujahidin membunuh wanita, tetapi siapa saja yang bersenjata adalah sasaran yang sah,” katanya.

Abu Rami juga mengatakan, tentera wanita rejim itu juga kelihatan di kawasan Wadi al-Dahab, di mana sekitar 500 tentera dilaporkan sedang melakukan latihan ketenteraan di sebuah pangkalan.

Seorang aktivis di Homs, Walid al Faris menggambarkan, kumpulan tentera baru ini adalah militan Syiah
yang menggunakan nama berbeza.

“Mereka bakal digunakan sebagai perisik bagi mengetahui rahsia dan strategi FSA,” katanya.

Manakala seorang profesor di Institut Antarabangsa Kajian Perancangan Perang Syria, Emile Hokayem, berpendapat Assad memerlukan dorongan psikologi sehingga memerlukan pasukan tambahan bagi menghadapi FSA.

“Assad perlu orang-orang untuk menjadi tentera di saat meruncing. Beliau ketandusan tentera lelaki selepas ramai terkorban,” katanya.

Hokayem berkata, dengan meletakkan wanita dalam strategi peperangan, perkara ini akan lebih sulit kerana FSA bercatu untuk membunuh golongan wanita yang disifatkan sangat mulia di sisi agama Islam.


No comments:

Post a Comment